Аналізи в Києві ─ здати в Києві | Лабораторні аналізи в клініці Медиан
С-пептид це показник, котрий відображає рівень ендогенної секреції інсуліну. С-пептид є фрагментом молекули проінсуліну, вивільняється від неї при створенні інсуліну. Інсулін створюється бета-клітинами пвдшлункової залози та зберігається в них у вигляді проінсуліну. В молекулі проінсуліну між альфа та бета-зв’язками знаходиться фрагмент, утворений з 31 амінокислотного залишку – так званий з’єднувальний пептид, чи С-пептид. При збільшенні рівня глюкози в крові проінсулін ферментативно розчіпляється на інсулін та С-пептид, котрі виділяються у кров в еквімолярних дозах. Визначення концентрації С-пептиду, таким чином, дозволяє оцінити рівень секреції інсуліну. На відміну від інсуліну, С-пептид біологічно неактивен. Молярні концентрації інсуліну і С-пептиду тісно пов’язані, але не співпадають. Це пов’язано з різними періодами напіввиведення (для інсуліну – близько 4 хвилин, для С-пептиду – 20-30 хвилин), а також з тим, що С-пептид суттєво не руйнується печінкою: на відміну від інсуліну, він піддається деградації в ниркахі частково виводиться з сечею. При іммуноаналізі С-пептид не дає перехрещення з інсуліном, завдяки чому вимір С-пептиду дозволяє оцінити секрецію останнього навіть на тлі прийому екзогенного інсуліну та в присутності циркулюючих антитіл до інсуліну. При патології печінки та нирок співвідношення концентрацій С-пептиду та інсуліну в крові може змінюватись.
Показання до призначення аналізу:
Правила підготовки до аналізу:
Забор крові необхідно робити натщесерце (порожній шлунок)